Thursday, July 11, 2013

I am a mommy of two

Lately on off jer update blog. Memang busy pun. Busy menguruskan anak-anak ku yang semakin cerdik dan aktif. Tengoklah..ada saja idea Aisyah, ini kalau terlepas pandang silap haribulan dia angkat adik Ameena. Huh.

Adik bedung ..."baby" dia pun berbedung guna tisu.

Oh anyway... baru ku tahu rupanya ramai yang salah info. Few days back went to Matrade for an event with Malaysians, beberapa kakak tegur saya and they heard that saya bersalin di sini sebab ada problem di airport. Ohoiiii... itu adalah tidak benar. Big question mark? Wonder...siapakah yang spread the news. Salah pula tu. But then takpe la, anggap jer orang yang sebarkan tu tak rapat dengan saya and dia taktau apa berlaku sebenarnya.

Actually memang saya plan nak balik bersalin di Malaysia. As i was preggy, so 3days before departure wajiblah pegi jumpa gynae untuk dapatkan permission letter yang mengatakan saya boleh fly. Unfortunately after scan and CTG, my gynae kata she can't let me fly back sebab the pressure up there can cause me contraction and most probably bleeding due to my condition, baby dah engaged, low placenta and small servik. So no permission letter no fly lah jawab nya. Itu je... Clear? Okeh, no more rumours k... So ticket postpone after baby dah 6months nanti baru we all nak fly balik Malaysia. Tak sabar :)

Alright done. Back to our topic.... being a mom of two.

Nak kata penat tu tak penat pun cuma ke laut sikit in terms of time management. Jadi terjawab lah kenapa lama tak update blog. Seriously macam try and teror tapi kalut juga. Haishhh....nak kata too ypung to be a mom, rasanya nak masuk 3series dah umur ni. Well i guess it's part and parcel of being a mom kot tak kisahla anak berapa.

Aisyah is a very loving kakak. In a day taktau la berapa kali dia kiss adik Ameena. Sayang betul dengan adik dia. Pantang adik Ameena buka mata, dia akan pangil "adik... adik..." Selagi adik tak menyahut, selagi tu lah dia panggil. So mummy lah kena jawabkan on behalf of adik yes kakak, adik still sleepy .. Kalau adik Ameena nangis, kakak Aisyah lah orang pertama yang kalut. Masuk keluar masuk keluar, nak bagitau mummy adik is crying.

Bila adik jaga, tak tidur, layan diri...kakak Aisyah will always jadi peneman setia adik Ameena. Time macam ni lah mummy tak boleh terlepas pandang. Takut juga kalau dia geram kat adik kan...


Bila adik bangun cepat2 dia amek toys. Tapi dah pesan adik is a baby,adik  taktau main lagi

If adik jaga, she will just be beside adik

Ni nak kiss tapi dah macam....dia geram kot

agaknya dah tak sabar sangat dah, nak main cooking2 dengan adik

Bila adik tidur pula..... without fail every hour Aisyah akan "spotcheck" adik Ameena, sebab takut adik cry. Kalau adik cry kecoh rumah ni dia duk menjerit "hah? mi.. mi.. adik.. adik cu" , maksudnya adik nak susu la tu. Sebab bila adik nak susu, mummy kena angkat adik keluar from cot untuk menyusu, so bolehla dia kiss adik or "main" dengan adik.

I guess she starts feel lonely bila adik tidur.

Pabila adik tidur... Aisyah adalah orang pertama yang kebosanan. She will just stay and tenung jer adik macam minta bangunla adik,jangan la tidur. hehe...seriously memang kesian and there goes mummy's duty as Aisyah's bestfriend. It's mummy and Aisyah's time! And....sebab tu la blog tak ber-update. Adik tidur,mummy layan kakak pula.




And ME-time will come when both princess Aisyah and Ameena tidur bersama.......

Tak sihat..buat perangai nak tidur. Bila bagi adik tidur next to her,then only she  slept,very soundly.

Gaya pun sama...

Sometimes they can just stare each other

Yeah...so that is my two princess , anak-anak syurga saya...and my bestfriends! They are to lovely to be scolded yet i will raise them with full of love without spoiling them, insyaAllah.




Thursday, June 20, 2013

Our 2nd daughter made in UAE

Alhamdulillah...Syukran...saya dah selamat bersalin melahirkan seorang lagi anak perempuan yang cute! Of course like mother like daughter. heeee :) Sebelum tu saya mohon maaf coz dah lama tak update personal blog ni. Tak sempat den, dalam sekelip mata macam-macam berlaku  then bersalin then berpantang dan tadaaaa....daku kembali meng-update blog.

Okay cerita pasal bersalin, pengalaman yang sangat indah. Kalau dulu anak pertama, Aisyah Zafiyya, sepanjang pregnant kami di Doha,Qatar. Tapi saya balik bersalin kat Malaysia di Putrajaya Hospital dan berpantang di rumah umi. Kali ni pengalaman yang sangat-sangat-sangat berbeza. Dari awal preggy sampai bersalin dan berpantang semuanya berlaku di Dubai. Itu saya akan ceritakan in next entry k!

Alright...now i'm introducing my precious daughter AMEENA ZAHRA'A BINTI MUZAFFAR. She was born on 1 May 2013 (Wednesday) at 12.15pm. Her weight was 2.95kg and her height was 51cm.

Chubby pun sama seperti mummy dia juga... ehem ehem..



Kakak Aisyah was truly in love with her sister. Good kakak she is! Sebab mummy and daddy thought you are jealous and will throw thantrum tak pasal-pasal. Tapi kami silapsssss she's so excited and always looking forward to kiss her sister.

My daughters are  really like a twin. Cer you all tengok.... twin lain tahun :)

 Sama sangat-sangat kan...... kannn???

Mula-mula, umi saya pun macam confuse. Before edit and letak details..."Umi,acu teka mana Ameena, mana Aisyah" .."Aisyah? ni Ameena ni..bukan dua2 Ameena?" hehehe... Memang sangat amazing! Saya suka tengok mereka berdua. Kebetulan semua sama, pillow, kain bedung, kain alas. Ini namanya jimat,recycling. Even Aisyah pun recycle jer cousin dia punya.



Ameena at 2weeks.
Bila balik rumah baru rasa segar dan sihat sikit. Ameena pun nampak lebih terurus kan...Alhamdulillah,walaupun lahir musim summer , Ameena ok je kalau di bedung, in fact dia masih pakai kain barut (perut) and kain bedung. Kalau tak bedung jawabnya dia tak tidur.

Okay enjoy the pictures..she's growing up too fast.

Ameena at 4weeks. 

Ameena at 5weeks

Ameena at 6weeks

Bravo to myself babe! My baby Ameena really enjoy breastfeeding. Minum banyak macam baby boy! 

Masa lahir her weight was 2.95kg.. then masa kat hospital,her weight turun mendadak due to mummy tak berapa reti nak menyusu. Turun until 2.77kg tau. Mujur takde apa-apa masalah and the next day dah boleh discharge. Start from there (balik rumah) memang bertekad nak susukan Ameena every 2hours sebab taknak dia kena jaundis. Alhamdulillah within 3weeks tak silap, her weight increase from 2.77kg to 3.39kg! within 3weeks hokay! Paediatric siap buat thumbs up sambil cakap "You're a very good mum. Your daughter is so lucky. She will growing up as healthy girl". Masa tu bangga nya jangan cakap. Serious tak tipu. Anak kita... 

THE SISTERS... AISYAH & AMEENA

Tuesday, March 19, 2013

It's my 29th Birthday!

Ye... dengan bangga nya siap cakap "29th Birthday". ahahaha. ya lor...orang asyik tanya umur berapa, konon2 la diriku ni cute-miut kecik molek, jenuh nak menjawab umur and yes i'm pregnant my second child. 

Anyway! Yesterday was my birthday! Sila wish.. Sila wish... hehehehe :)

Yes....dapat la celebrate di Dubai ni. Umi saya pun ada kat sini. So saya celbrate birthday ke-29 ni dengan umi, encik suami and Aisyah, and ofcourse with baby in womb! The whole day was macambiasa jer la..nothing much + encik suami kerja. Sini kan working days start on sunday. So malam baru we all keluar for dinner. Since umi is here and sejak umi sampai , kami belum lagi bawa umi pergi makan nasi mandhi. So encik suami decided untuk bawa umi pekena nasi mandhi on my birthday. I'm fine with it... sebab kalau tanya saya pun, i have no idea where to eat and what to eat.

So yesterday, after solah maghrib we went to Al-Nahda...untuk pekena nasi mandhi di Raidan Mandi Restaurant. But 1 thing which is "unusual situation" was, handphone encik suami keep on vibrate. Dia silent kan phone. 2nd thing was...kenapa nak bawa kami pergi makan kat tempat yang dia pun tak pernah pergi. When i asked him he said "kak BB, Ailmy sume cakap Raidan ni best. so kita try la baru kita tau..." 
Ya right! Tapi masalahnya dah sesat, kita taktau jalan ke sana.

Dipendekkan cerita......... sampai kat restaurant diriku masih belum perasan apa2 lagi. And tetiba..."eh! you all pun kat sini.." Okayyyy, so that was the surprised! ramai2 datang untuk celebrate my birthday ") I like!

Sibuk borak sebab lama dah tak jumpa kawan2...so tak banyak pictures yang kami snap. Semua pun candid jer. Atleast ada daripada takde langsung kan.






So itulah dia celebration with kawan2 di sini. THANK YOU all sebab sudi datang walaupun ada yang berkejar masa nak pegi kerja shift malam. And thank you for the present!

Oh yes....!! saya dapat present dari umi and encik suami .......ngeeeee :)

And birthday ke-29 ni celebrate with baby in womb. I am 30weeks preggy dear!

Happy working everyone!



Tuesday, March 5, 2013

Simple Homeschool untuk Aisyah (part 2)

Kesinambungan dari susun2 blocks, main2 blocks tu....

As usual lah, encik suami ku rajin sangat google dan akhirnya dia jumpa video by Steven Hudson yang main and cakap2 about shapes and colors. Lambat pula upload video nih, ingatkan nak bagi you all tengok juga. Nanti ada masa you all google k....bagus video tu.


Ralit juga Aisyah tengok video tu, lihatlah picture tu. betapa khusyuk nya dia....abaikan background tu ye...
Dalam video ni Steven buat macam2 nada suara untuk membezakan setiap satu benda yang dia sorokkan, then tada! ada la soalan Steven cakap " can you guest?" , " i loveeeeeee cat so much. Do you love cat?" Saya prasan memang ada2 time tu Aisyah angguk juga. Ada time dia tengok jer, tak respon. hehehe...... Layan kan ajer....

Sambil2 tu saya terpikir, maybe i should just put the blocks in front of her so dia pun boleh pegang "benda" yang steven pegang. Sebab, si Steven ni akan pegang pinggan color biru, pillow star shape, square paper..and banyak lagi sambil cakap tada!

Dan cara saya berjaya! Aisyah terkial2 cari "benda sama" ...tapi nampak macam dia confuse sikit. Most of apa dia capai adalah ikut shape apa Steven pegang, not ikut color.
Takpe... its about try an error. Good atleast she learn something rather than nothing kan.



And petang macambiasa juga bawa Aisyah ke playground... her favourite adalah, main slide and main swing. So far motherhood a.k.a parenthood tak lah susah sangat, it's fun cuma perlukan kesabaran dari kita juga.

Kita nak ajar anak about patience, tapi kita takde patience...susahla gitu kan.
So give and take, sama2 bersabar!

Oh! by the way... you all kalau ada masalah kesihatan or need suggestion supplemen apa yang sesuai untuk atasi masalah you all tu, rajin2 lah email saya k. Boleh baca blog saya yang ini juga k.



Thursday, February 28, 2013

Simple Homeschool untuk Aisyah (part 1)


This year we decided to let Aisyah learn and play... lepas google punya google, bukan saya tapi encik suamiku hehe, ye lah dia yang rajin google nih, so end result nya kena praktis homeschool untuk Aisyah. Dalam duk tanya mr. google tu, kami juga sempat singgah di salah sebuah pre-school kat Sharjah ni. Sempatla borak dengan principal and her advise was.....start with simple one. The MAIN purpose is to create interest in herself to learn and do on her own.

So dari situ la kami start. Kami tak beli pun apa-apa buku atau mainan baru untuk dia, tapi kami guna apa sahaja yang ada dalam rumah ni. Based on mr google, kanak-kanak lebih cepat belajar dan kenal dengan benda persekitaran yang dia dah biasa, compare to benda baru. So let's recycle and guna apa sahaja yang ada!

Oh! by the way umur Aisyah 1 tahun 9 bulan masa kami start homeschool ni.

These were part of what i have done with her.... seronok juga and trust me! Konon budget for 15-20mins sebab taknak dia bosan, ended up almost more than that, tak sedar masa berlalu. Sebab idea datang dengan tiba-tiba + seronok juga melayan budak kecik main...

Block ni sebenarnya present untuk Aisyah masa saya dalam pantang. masa tu Aisyah baru umur 2months old kot. Bawa ke sini sebab it looks good for her....saya nak dia guna and main blocks and shapes ni. Alhamdulillah memang dia main lah.Selama ni dia tau masukkan blocks2 tu dalam bekas, melalui hole mengikut shape yang betul...And dia tau blocks ni kalau di susun boleh buat tower! Tu idea daddy dia lah! Tapi all these while Aisyah tak pernah buat. Normally dia akan ambil and suruh mummy or daddy susun2 buat tower, bila dah siap sama-sama clap hand sebab berjaya!

Tapi sekarang............. she can do on her own!


Kalau you all tengok betul2, actually each of the block tu tak susun betul2 tu...but she manage to balance it. And....of course this was not her first time. After buat for 4-5times juga la baru boleh susun gini, but one thing about her, kalau kita bagi dia semangat memang dia akan buat lagi, buat lagi sampai dia dapat.

Okay, apa yang kita achieve dari sini? Her PATIENCE & her FOCUS. kalau dia takde 2 perkara ni, agak2 tower tu akan jadi tak?

Not only that....tengah duk buat tower tu tetiba datang creativity mummy untuk uji kesabaran and tahap kefokusan Aisyah lagi...hihihihi...Takpe, kata play and learn. so jangan nak kesian sangat :)


Ada 10 blocks in total, and Aisyah kena susun all the blocks kat atas bekas tu.... dalam pic ni actually dah 9 blocks dia dah berjaya letak. Purple star yang Aisyah sedang pegang tu adalah block terakhir. Ikutkan tak boleh letak situ tuh, sebab tu dia tak lepas tu, still hold, tengah try and error.

Again...this is about patience and focus and actuallu uji creativity dia juga, mcmana nak muatkan all the 10blokcs tu. Kata mr google ini basic sebelum kita ajar anak2 alphabet, numbers, shapes and colors.

Sepanjang main ni memang saya akan guna kan word seperti "red triangle", "green square", "blue circle" ...etc. dengan harapan dari situ pun Aisyah akan learn juga. Takpe, tak salah mencuba.... tak rugi pun.

And......................setelah penat bermain dan belajar dengan mummy, 1 hour plus juga, it's time for her untuk makan before her nap. Masa ni dah 11am. So anytime memang dia akan take her nap. Bagi dia isi perut dulu, baru lah boleh tidur lena.


Makan her favourite yogurt. Nak makan sendiri dah sekarang, kan dah big girl, nak jadi kakak dah tak lama lagi :) Tengok, mummy dah siap buka comforter and pillow untuk Aisyah golek2 jap lagi and tido..... Tu makan sambil tengok Barney. Time ni memang saya pun layan BArney juga dengan dia. so dari situ kita pun tau lah lagu apa yang Barney nyanyi, gaya and dialog Barney. kalau kita tau, apa yang anak kita tau....mesti best.

So,
That's how our simple homeschool..... and macambiasa la bila daddy dia balik petang tu " Aisyah belajar apa today? Mummy said Aisyah dah pandai buat tower macam daddy. yeay...berjaya! " Time2 tu juga la mek Aisyah ni sibuk nak tunjuk skill dia kat daddy... Layankan ajer. As long as semua orang pun happy.

Ni very the simple one la.... yang penting HOW YOU SPEND TIME WITH YOUR CHILD. dan yang paling saya suka ialah : THE BEST TEACHER IS THE MOTHER! Saya suka! dan sebab itu juga lah kami usaha juga untuk beri yang terbaik untuk Aisyah , insyaAllah untuk anak2 kami yang akan datang juga :)



Tuesday, February 26, 2013

Jalan2 @ Souk Madinat Jumeirah


Alright jom continue story bawa PakTeh and familias jalan-jalan. Encik suami decide to bring them to Souk Madinat Jumeirah, nice place and boleh rasa aura "Oh! aku kat negara Arab". tapi bila tengok crowd...terus rasa "agaknya ni la tempat matsaleh kat sini melepak....kot"

Get me.........???





Architecture diorang unique kan. Very the old one and sangat cozy...from here boleh nampak clear Burj Al-Arab. Nice view though.... kawasan ni besar sebenarnya tapi taktau la kenapa tak banyak plak snap picture. Sibuk berjalan sambil bercerita la ni. Hurmm.........





Mmm.......actually taktau nak cakap apa, thats why upload photo jer....hihihihi. Takpe la kalau asyik bebel jer dalam blog nanti you all bosan plak. So kali ni bagi you all tengok pictures banyak2 :)

Sorry ye jarang sangat saya update blog lately. Ya lor...busy with SHAKLEE, my new patience + busy dengan homeschool Aisyah. OH! tu pun belum cerita kan....ALhamdulillah hasil dari homeschool ngan mommy yang ala2 kebudakan ni, Aisyah dah pandai macam2, kalau sebut kakak and apple tu bunyi macam anak mat saleh dah....my genius daughter :) InsyaAllah once dah boleh transfer photo from handphone to pc, akan ku update post pasal homeschool tu k.

Oh! btw..... umi saya sampai Sabtu ni. weeeee............!!! boleh la makan homecook yang sedap!

You all take care ya........