Thursday, July 11, 2013

I am a mommy of two

Lately on off jer update blog. Memang busy pun. Busy menguruskan anak-anak ku yang semakin cerdik dan aktif. Tengoklah..ada saja idea Aisyah, ini kalau terlepas pandang silap haribulan dia angkat adik Ameena. Huh.

Adik bedung ..."baby" dia pun berbedung guna tisu.

Oh anyway... baru ku tahu rupanya ramai yang salah info. Few days back went to Matrade for an event with Malaysians, beberapa kakak tegur saya and they heard that saya bersalin di sini sebab ada problem di airport. Ohoiiii... itu adalah tidak benar. Big question mark? Wonder...siapakah yang spread the news. Salah pula tu. But then takpe la, anggap jer orang yang sebarkan tu tak rapat dengan saya and dia taktau apa berlaku sebenarnya.

Actually memang saya plan nak balik bersalin di Malaysia. As i was preggy, so 3days before departure wajiblah pegi jumpa gynae untuk dapatkan permission letter yang mengatakan saya boleh fly. Unfortunately after scan and CTG, my gynae kata she can't let me fly back sebab the pressure up there can cause me contraction and most probably bleeding due to my condition, baby dah engaged, low placenta and small servik. So no permission letter no fly lah jawab nya. Itu je... Clear? Okeh, no more rumours k... So ticket postpone after baby dah 6months nanti baru we all nak fly balik Malaysia. Tak sabar :)

Alright done. Back to our topic.... being a mom of two.

Nak kata penat tu tak penat pun cuma ke laut sikit in terms of time management. Jadi terjawab lah kenapa lama tak update blog. Seriously macam try and teror tapi kalut juga. Haishhh....nak kata too ypung to be a mom, rasanya nak masuk 3series dah umur ni. Well i guess it's part and parcel of being a mom kot tak kisahla anak berapa.

Aisyah is a very loving kakak. In a day taktau la berapa kali dia kiss adik Ameena. Sayang betul dengan adik dia. Pantang adik Ameena buka mata, dia akan pangil "adik... adik..." Selagi adik tak menyahut, selagi tu lah dia panggil. So mummy lah kena jawabkan on behalf of adik yes kakak, adik still sleepy .. Kalau adik Ameena nangis, kakak Aisyah lah orang pertama yang kalut. Masuk keluar masuk keluar, nak bagitau mummy adik is crying.

Bila adik jaga, tak tidur, layan diri...kakak Aisyah will always jadi peneman setia adik Ameena. Time macam ni lah mummy tak boleh terlepas pandang. Takut juga kalau dia geram kat adik kan...


Bila adik bangun cepat2 dia amek toys. Tapi dah pesan adik is a baby,adik  taktau main lagi

If adik jaga, she will just be beside adik

Ni nak kiss tapi dah macam....dia geram kot

agaknya dah tak sabar sangat dah, nak main cooking2 dengan adik

Bila adik tidur pula..... without fail every hour Aisyah akan "spotcheck" adik Ameena, sebab takut adik cry. Kalau adik cry kecoh rumah ni dia duk menjerit "hah? mi.. mi.. adik.. adik cu" , maksudnya adik nak susu la tu. Sebab bila adik nak susu, mummy kena angkat adik keluar from cot untuk menyusu, so bolehla dia kiss adik or "main" dengan adik.

I guess she starts feel lonely bila adik tidur.

Pabila adik tidur... Aisyah adalah orang pertama yang kebosanan. She will just stay and tenung jer adik macam minta bangunla adik,jangan la tidur. hehe...seriously memang kesian and there goes mummy's duty as Aisyah's bestfriend. It's mummy and Aisyah's time! And....sebab tu la blog tak ber-update. Adik tidur,mummy layan kakak pula.




And ME-time will come when both princess Aisyah and Ameena tidur bersama.......

Tak sihat..buat perangai nak tidur. Bila bagi adik tidur next to her,then only she  slept,very soundly.

Gaya pun sama...

Sometimes they can just stare each other

Yeah...so that is my two princess , anak-anak syurga saya...and my bestfriends! They are to lovely to be scolded yet i will raise them with full of love without spoiling them, insyaAllah.




3 comments: